Měsíc autorského čtení 2017: GRUZIE MÍŘÍ NA PROVÁZEK

Gruzie míří na Provázek

V posledních letech láká Gruzie cestovatele z celého světa. Především na nedotčenou horskou krajinu, skalní města, prastaré kláštery i skvělé víno. Možná je čas představit si tuto zemi na rozhraní Evropy a Asie trošku hlouběji. Batohy nechte doma, čestným hostem Měsíce autorského čtení bude 31 gruzínských spisovatelů.

Festival Měsíc autorského čtení je literárním svátkem v pěti městech střední Evropy po celý červenec. V Brně, Košicích, Ostravě, Lvově a Wroclawi se každý jeden den představují dva autoři, vždy jeden domácí a jeden z hostující země toho roku. Tou bude letos právě Gruzie a její literatura.

Největší středoevropský festival bude hostit básníky, prozaiky a dramatiky, kteří budou vyprávět o své zemi. Ale nepůjde o projekce diáků z cest, ale o příběhy, které napsali o své zemi. „Jsou to silné příběhy lidí velké vzdělanosti a nezdolných povah,“ doplňuje Obadálková.

Ale Měsíc autorského čtení nejsou jen gruzínští spisovatelé. Svoji linii mají také čeští a slovenští autoři. Do Brna přijedou zvučná jména jako Jáchym Topol nebo Michal Viewegh, představí se letošní laureáti Magnesie Litery Marek Šindelka a Bianca Bellová, stejně jako finalisté slovenské obdoby této literární ceny Anasoft Litera Ondrej Štefanik a Silvester Lavrík nebo klasici slovenské poezie Peter Repka a Ivan Štrpka.

Červencové večery Měsíce autorského čtení probíhají denně v brněnském Divadle Husa na provázku, gruzínská čtení začínají denně v 19.00, domácí od 20.30, na všechny produkce vstup dobrovolný. Živě lze čtení sledovat i na internetu, na stránkách festivalu už teď najdete kompletní program: www.autorskecteni.cz